»Vse v večjo božjo slavo!«

Arhiv domača

»Romar« duhovne vaje v vsakdanjem življenju (DVŽ)

 

 

jesus

Ime Romar smo izbrali, ker v procesu duhovnih vaj romamo po svojih mislih, besedah in dejanjih v preteklosti in sedanjosti ter tako prepoznavamo naš odnos z Bogom in vemo kaj nam je storiti, da bi se uresničila naša želja, ki je prav tako sad DVŽ, kako se še bolj zbližati z Gospodom.

Potek enega kroga – ciklusa DVŽ traja 30 tednov. Vsak udeleženec lahko po želji ponavlja krog po lastni presoji, tako da se vsako leto v določenem terminu za to prostovoljno prijavi. V istem določenem terminu se lahko prijavljajo tudi novi udeleženci.

Potek duhovnih vaj je prilagojen vsem ljudem v vsaki situaciji, ker si kraj in čas molitve izbere vsak sam. Skupina spremljevalcev – laikov z rednimi pogovori enkrat na teden, katerih čas je usklajen po dogovoru med spremljevalcem in spremljancem, pomaga pri napredovanju razločevanja svetopisemskih premišljevanj. Enkrat na mesec imamo srečanje vseh udeležencev za skupno slavljenje, medsebojno podelitev pričevanj in nagovor za molitvene enote premišljevanj naslednjega meseca. Skupino spremlja tudi duhovnik, ki kot duhovni asistent skrbi, da je naše delovanje usklajeno s cerkveno tradicijo. Zaključek vsakega kroga je romanje, v izbrani kraj prostovoljnih udeležencev, v zahvalo Bogu.

Enkrat do dvakrat na leto organiziramo tudi kratke duhovne vaje, tri do šest dni. Odvisno od prijavljene skupine, oziroma razpisanega termina. Vsak udeleženec ima na dan najmanj eno uro individualnega spremljanja – pogovora o svojem premišljevanju, ki ga opravi čez dan kot je določeno po urniku in po skupnem nagovoru. Vmes je še določen čas za možno spoved, za nočno čaščenje pred Najsvetejšim in skupno slavljenje. Na take kratke duhovne vaje se lahko prijavi kdorkoli, ne glede če opravlja DVŽ.

V Sloveniji so se te duhovne vaje pričele leta 2003 in je povprečno v vsakem krogu 150 udeležencev. Kratkih duhovnih vaj pa se je udeležilo že okrog 900 udeležencev.

Iz pričevanj udeležencev so razvidni sadovi:

– osvoboditev (mir in ljubezen);

– poglobljena molitev, razumevanje svetopisemskih sporočil (v tišini srečanje in pogovor z  Gospodom);

– spoznanje vrednot sv. maše (hrepenenje po udeležbi in aktivno sodelovanje v župnijah);

– skrb za medsebojne odnose (sprava, radodarnost);

– spraševanje zavesti in vesti (vsaj 1 x na dan);

– prejeti dar odpuščanja (odpoved, zapoved, spoved);

– pot potešitve (Marija – Jezus – Bog).

Gradivo za delo, je knjižica duhovnih vaj Svetega Ignacija Lojolskega in skripta priporočenih svetopisemskih besedil. Določena so tudi sprejeta »Pravila« za delovanje skupnosti Romar.

Spremljevalci imajo redno izobraževanje ter utrjevanje za služenje Gospodu.

Sestavljena je tudi molitvena skupina, katere člani s povezano molitvijo molijo za podporo udeležencem duhovnih vaj. Poleg tega pa sami udeleženci redno, vsak dan molimo »molitev zaščite«.